Tuesday, May 19, 2009

Hadiah Hari Guru

Seluruh negara menyambut Hari Guru pada 16 Mei setiap tahun. Setiap tahun, macam biasa, ade lah murid-murid aku yang berikan hadiah. Tak kira apa hadiah, yang penting tanda ingatan.

Bukan hadiah yang aku tunggu setiap tahun, tetapi bagaimana penerimaan mereka terhadap pengajaran aku yang amat aku titik beratkan. Maklumlah, dah masuk tahun ke 13 aku menjadi guru. Agak malang jika aku tidak dapat menjadi pendidik yang benar-benar memahami kehendak anak didik aku.

Satu yang agak istimewa tahun ini, aku dihadiahkan oleh seseorang dengan sebuah buku. Inilah pertama kali aku dapat hadiah hari guru berupa buku yang aku kira banyak manfaatnya. Penulisannya berbentuk cerita pengalaman sebenar tentang cabaran mendidik anak yang istimewa. Alhamdulillah, buku ini banyak manfaat.

Secara ikhlas, aku amat berterima kasih dan bersyukur. Banyak kesilapan yang telah aku lakukan dalam mendidik anak-anak aku mahupun anak muridku. Mudah-mudahan pertambahan ilmu ini menjadikan aku lebih prihatin terhadap keperluan emosi anak-anak. Insyaallah. Moga Allah memberi pengampunan kepada kesalahan hambanya yang kerdil ini.

SELAMAT HARI GURU

1 comments:

admin said...

Selamat Hari Guru!

Moga kita semua diampunkan....Amin!