Thursday, December 16, 2010

Konsep Ketuanan Melayu Berdasarkan Sunnah!!??

Firman Allah SWT dalam Surah Al Hujurat, Ayat 13, bermaksud:

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)"

Berdasarkan ayat di atas, jelaslah bahawa Allah SWT tidak membezakan ciptaannya berdasarkan bangsa (seperti yang didakwa oleh bangsa Yahudi, bahawa mereka adalah bangsa yang termulia di dunia ini). Tujuan Allah jadikan berbangsa-bangsa menuntut hambanya berkenal-kenalan, saling berukhuwwah, bukan masing-masing membanggakan bangsa dan keturunannya.

Bagaimana pula dengan konsep "Ketuanan Melayu" ini? Berdasarkan Sunnah ke? Pernahkah Rasulullah SAW memuliakan bangsa Arab kerana bangsanya. Apatah lagi bangsa Melayu. Betulkah Melayu ini mulia kerana bangsanya?!

Menelusuri Sirah Perjuangan Rasulullah SAW, jelas tercatat dimuliakan bangsa Arab yang terkenal dengan bangsa Jahiliyyah, adalah melalui Islam. Islam membawa perubahan kepada sistem hidup masyarakat Arab dan diakui oleh Nabi SAW bahawa kurun yang terbaik adalah kurunku(Nabi SAW).

Melayu juga dimuliakan dengan agama Islam. Apabila Islam bertapak di Melaka, mengislamkan Sultannya, maka semua umat Melayu menerima Islam sebagai suatu cara hidup (ADDIN). Akibatnya, Tanah Melayu (Malaysia) waktu itu menjadi maju. Sehinggalah berlakunya penjajahan selama 500 tahun oleh golongan Kuffar Barat yang mengakibatkan Islam hanya tinggal sebagai adat dan ibadat semata-mata. Hilang pengangannya sebagai 'Suatu Cara Hidup'.

Penjajah juga mendodoikan Melayu sebagai tuan, yang akhirnya diperukkan di kampung-kampung, meneruskan kehidupan tradisi masyarakatnya. Slogan inilah yang bertanggungjawab memundurkan umat Melayu hingga kini.

Ayuh bangsaku, kita mengorak langkah membina kekuatan dan ukhuwah sebenar melalui Islam yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW. Semua bangsa sama di sisi Allah, yang membezakan hanyalah Ketaqwaan kepada Allah SWT.

Wallahua'lam.

0 comments: